Sostenibilitat

Territori

La cursa transcorre per boscos i prats de muntanya completament de propietat privada. Les pastures de muntanya són aprofitables per a la ramaderia extensiva, hi haurà zones amb bestiar pasturant, és el seu entorn, siguem respectuosos.

No deixeu cap pastor elèctric obert, si en trenqueu algun, preneu nota de la ubicació i informeu-nos tan bon punt arribeu al centre de competició per tal de poder-lo reparar.

Mobilitat

Si voleu arribar a Guardiola en transport públic podeu consultar els serveis públics a la web MOU-TE de la Generalitat https://mou-te.gencat.cat/itinerary

A Guardiola no hi ha un punt de recàrrega de cotxes elèctrics. El més proper el teniu a Berga

Residus

A Guardiola de Berguedà hi ha recollida de residus porta a porta, i per això no trobareu contenidors de reciclatge al municipi. Al centre de competició sí que hi haurà una illa de recollida segregada de residus que demanem que feu servir si genereu algun residu in situ.

Tingueu molta cura en cursa de no perdre cap embolcall de l’aprovisionament que porteu.

Per poder beure en l’avituallament de final de cursa és imprescindible portar un got o ampolla. L’organització no facilitarà gots d’un sol ús de cap mena.

També reiniciem la posada a la vostra disposició de càntirs d’aigua.

Per aquells que pernocteu a la Comarca, us demanem que feu servir el sistema de segregació de residus comarcal, pernocteu al càmping o a altres establiments. Per a més informació podeu consultar la web: https://www.bergueda.cat/triem/

Accessibilitat

El Càmping Espelt disposa d’un bany complet amb dutxa adaptat per persones amb discapacitat reduïda.

També l’accés al bar-restaurant és accessible amb una rampa.

No disposa de bungalous adaptats.

A la comarca disposem d’alguns serveis que han implantat mesures d’accessibilitat per a diferents discapacitats. Us deixem els seus enllaços:

https://mmcercs.cat/visita-el-museu/

https://museuciment.cat/ca/accessibilitat/

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/cadi/gaudeix-del-parc/equipaments-i-itineraris/equipaments/equipaments-adaptats/

https://guiesdarrel.com/

COMPROMÍS AMB EL TERRITORI. PROMOCIÓ DEL PATRIMONI CULTURAL I HISTÒRIC

Aquest any fem una aliança amb el patrimoni històric i cultural de la comarca, i us oferim un sorteig d’experiències i objectes de marxandatge d’alguns museus o experiències culturals, per tal que pugueu descobrir algunes de les visites que ofereix el territori.

 

Museu de les mines de Cercs i dinosaures de Fumanya. https://mmcercs.cat/

El Museu de les Mines de Cercs, dedicat monogràficament al carbó, és un centre d’interpretació per explicar i donar a conèixer les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l’entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l’Alt Berguedà.

El projecte de museïtzació del Centre d’interpretació dinosaures de Fumanya suposa l’última fase del projecte estrella del Consorci Ruta Minera. El projecte es planteja al voltant de l’explotació minera a cel obert de Fumanya, activa entre 1975 i 1986, que va deixar al descobert un impressionant jaciment paleontològic amb més de 3.500 empremtes de dinosaures de més de 65 milions d’anys.

Sorteig de:

  • Invitació “Mines de Carbó i Dinosaures”: 2 vals per a dues persones i 2 vals lot familiar per a 4.
  • 3 tasses de Dinosaures Fumanya.
  • 6 samarretes per adultes.

 

Museu del ciment de Castellar de n’Hug. https://museuciment.cat/ca/inici-3/

L’any 1901 Eusebi Güell, personatge molt destacat de la burgesia catalana i vinculat gairebé a tots els sectors de l’economia (bancs, companyies ferroviàries, d’acer i de tabac, farineres, molins de pa, vinicultura, transport marítim, mineria i tèxtil), va fundar a Barcelona juntament amb altres socis la societat cimentera Companyia General d’Asfalts i Portland, SA Asland. Aquell mateix es va començar a construir la fàbrica de ciment al Clot del Moro.

La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, va funcionar de 1904 fins a 1975. Les restes avui visibles encara posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un entorn natural singular.

ATENCIÓ: Microsprint Al Museu del Ciment: Descobreix el Museu del Ciment a través d’una experiència entretinguda, original i divertida: un circuit d’orientació per a petits i grans, de curta durada, per fer caminant o corrent i gaudir de la visita al Museu.

Sorteig de:

  • Invitació “Museu del Ciment de Castellar de n’Hug”: 2 val per a dues persones i 1 val per a 4 persones.

 
Jardins Artigas. https://turismelillet.cat/tour-item/jardins-artigas/

A principis del segle XX Eusebi Güell i Bacigalupi va fundar al Clot del Moro, la primera fàbrica de ciment Pòrtland de Catalunya, coneguda amb el nom d’Asland. Per a alimentar-ne els forns s’utilitzava el carbó que s’extreia de les mines del Catllaràs; la considerable distància entre el nucli de població de La Pobla de Lillet i l’explotació minera va portar Eusebi Güell a encarregar, a l’arquitecte Antoni Gaudí, la projecció del Xalet del Catllaràs com a habitatge pels treballadors i enginyers de les mines.

Durant la seva estada a la Vall de Lillet, Gaudí es va allotjar a casa dels Srs. Artigas, propietaris d’una de les fàbriques més pròsperes de l’època. En agraïment a l’hospitalitat rebuda, Gaudí els va regalar el disseny d’un jardí en un terreny que la família tenia just davant la seva casa i fàbrica tèxtil. D’aquí van néixer els Jardins Artigas, obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia.

Sorteig de:

  •  Invitacions: 4 entrades gratuïtes als Jardins Artigas.

A més totes les persones participants en alguna de les curses dels dos dies del Berguedà 2022 teniu un 15% de descompte en l’entrada General (caldrà evidenciar la vostra participació, per exemple amb el llistat d’inscrits). Vàlid fins al 31 de març de 2023

 

Marxants de muntanya. https://marxantsdemuntanyes.cat/

En Pau Curriu és el guia de marxants de muntanyes que ofereix l’oportunitat d’apropar-se al medi natural i ensenya i aconsella a gaudir-ne, ja sigui fent excursions guiades amb explicacions de la zona (fauna, flora, geografia i geologia, història, llegendes…), així com travesses/trekkings individuals o en grups, proposats per ells o planificant alguns dels projectes que es vulguin realitzar. També ofereix diferents tipus de formacions en coneixement de la muntanya, barrancs i vies ferrades per a tots els nivells d’usuaris.

Sorteig de:

  • 1 val de 20% de descompte per l’activitat de descoberta de Graugés i el seu entorn, on aquelles persones que hi participin podran descobrir tines de vi medievals, la colònia agrícola i el llac… (Mínim reserva 4 persones).