Les curses d’orientació

L’orientació és un esport fascinant, sa i educatiu, que pot ser practicat tant a les escoles i en petits grups d’amics i amigues o familiars, com al més alt nivell de competició internacional. L’orientació es practica a la natura i combina de manera perfecte l’esforç físic amb el mental.

Què és una cursa d’orientació?

És una competició atlètica de camp a través, contrarrellotge i sense itinerari prefixat, però amb l’obligació de passar per uns controls assenyalats en un mapa. Qui passa per tots els controls en menys temps, guanya.

  • En una cursa d’orientació s’estimula el poder de concentració i es forma una mentalitat analítica i imaginativa. Cal saber interpretar la informació que ens ofereix el mapa i contrastar-la amb la realitat de l’entorn.
  • Cada participant va sol i no guanya el més veloç que no sap triar el camí més adequat, sinó el que va segur per l’itinerari més idoni.
  • Amb la pràctica, seràs capaç de moure’t per on sigui, amb seguretat.
  • A totes les curses hi ha mapes i circuits pels diferents nivells i categories, de manera que cadascú corre amb un circuit de la seva mida (distància, dificultat tècnica, etc). Per això és un esport que es pot practicar en família, cada membre té la seva cursa, del més petit al més gran.

Com funciona?

  1. Cada participant agafa una tarja de control i un mapa abans de prendre la sortida. En el mapa hi troba marcats en vermell: la sortida (un triangle), els punts per on és obligatori passar (cercles) i l’arribada (doble cercle).
  2. Orienta bé el mapa, la brúixola …
  3. I a córrer! A buscar la primera fita.
  4. Sobre el terreny, en els punts obligatoris hi trobaràs una fita (tela blanca i taronja) identificada amb un numero. Aquest numero et confirmarà si estàs o no en el lloc correcte.
  5. A la fita hi ha també una pinça amb la que marcaràs la tarja de control.
  6. I així d’una fita a la següent fins a fer-les totes, que et conduiran fins a la l’arribada. Un cop allà el participant entregarà la tarja de control amb totes les marques, de manera que es pugui comprovar el seu pas per totes les fites.

Què cal per participar-hi?

Només necessites una roba còmode i/o d’esport, unes espardenyes esportives i una brúixola.

I si t’agrada fer bicicleta, esqui i altres esports, trobaràs també altres curses com la BTT-O, l’esquí-O, els raids d’orientació, etc.

Com en pots aprendre?

A tota cursa d’orientació hi ha un circuit fàcil però interessant, pensat per aquells o aquelles que no han provat mai aquest esport i volen iniciar-s’hi.

Tot i que no és necessari fer cap curset previ, pots demanar informació al nostre club (orientaciobergueda@gmail.com)