INFORMACIÓ TÈCNICA

Les dues modalitats, a PEU i MTB, compartiran mapa, cadascun adaptat a la seva normativa.

Terreny i mapa

Olvan és un mapa nou de rogaine que enllaça, per la seva part sud, amb el mapa de Picancel i Serra de Campdeparets. Un total de 30 km2 aproximadament i que abasta terreny dels municipis d’Olvan, Sagàs i Gironella. El cartògraf de la part nova és en Pau Llorens, que l’ha cartografiat a la darreria del 2023. Pel que fa a la part antiga del mapa, el va cartografiar el Ramon Aubets “Mas” el 2015, i ara se n’ha fet una revisió.

El mapa és molt precís pel que fa a la xarxa de camins i té elements rellevants com poden ser talussos i lloses de roca, que abunden en aquest mapa. La vegetació no està treballada, i està representada segons la base LIDAR, la qual cosa vol dir que no és fiable 100%. A la part sud del mapa el bosc és més passable que a la part nord, tot i que podem trobar zones de tot.

El mapa és a escala 1:20000 i amb una equidistància entre corbes de 10 metres.

Notes del traçador

El Rogaine del Berguedà d’aquest any descobreix un nou poble i un nou terreny, que ofereix moltes possibilitats tant per a la modalitat a peu com per MTBO. La gran quantitat de camins i corriols, molts d’ells fet per bicis i motos, genera una xarxa molt extensa que recorre les parts més boscoses, que sobretot en la part més sud també ofereix moltes opcions de transitar a través del bosc i retallar quilòmetres per a totes aquelles persones que tinguin confiança en les corbes de nivell i amb un nivell d’orientació més elevat.

La vegetació és molt generalitzada i està autogenerada, és a dir, que pot servir d’idea, però en cap cas pot ser una referència 100% segura. Només apareix un nivell de verd (verd 1), blanc i groc rústic, i pot ajudar com a referència per saber la tangibilitat del bosc.

Hi ha fonts en el terreny que serviran d’avituallament per als esportistes, repartides en tot el mapa. Així i tot, només aquelles que s’han marcat amb un got de color magenta es pot assegurar que tinguin aigua. Per tant, recomanem planificar-ho i portar sempre quantitat suficient per a tot el recorregut.

Està completament prohibit creuar o circular per l’interior dels camps de conreu, que estan pintats amb el símbol de groc amb punts negres. Es pot resseguir el contorn, però sense posar un peu a dins. Respectar als ramaders de la zona és una prioritat que hem de mantenir al 100%.

El mapa el travessa una carretera intercomarcal, que uneix el Berguedà amb el Lluçanès. Aquesta carretera divideix el mapa en dues meitats, i està completament prohibit creuar-la o circular-hi per l’interior. Per a travessar-la hi ha 5 passos habilitats, alguns que són túnels i altres ponts, que permeten creuar-la sense cap mena de perill, i serà estrictament obligatori utilitzar-los. Podeu veure un exemple en la següent fotografia:

El mapa del Rogaine O-Peu i MTBO té la mateixa extensió i fites, però amb aquestes diferències:

O-PEU:

  • Simbologia específica ISSOM 2017 ampliada per millorar lectura de mapa.
  • Tots els corriols marcats, inclús els menys visibles, però que es poden seguir encara que es redueixi la velocitat (pintats amb discontinu)

MTBO:

  • Simbologia específica de MTBO
  • Eliminació de corriols poc visibles i impracticables amb MTBO
  • Representació de la ciclabilitat real dels camins, on cal tenir en compte que els puntejats són corriols que únicament són ciclables en baixada i per corredors amb bona tècnica.
  • Els obstacles com fils de les vaques i troncs no estan representats en el mapa.
  • Es pot sortir dels camins i transitar fora d’aquests excepte en els camps conreats, representats en el mapa de color groc amb punts negres.
  • Hi ha algunes fites fora de camins, la majoria d’elles s’hi pot arribar pedalant. En cas que no sigui possible, a la descripció de controls hi trobareu el símbol d’una persona. En aquest cas podeu deixar la bici i anar sense la bici fins a la fita i retornar.

En el següent exemple podeu veure el mateix retall de mapa, amb les dues modalitats, per a comparar-lo i veure-hi les diferències.

Descripció de controls

Aquí teniu la descripció de controls del Rogaine A PEU que trobareu al 8è Rogaine del Berguedà perquè us la podeu imprimir si ho creieu necessari.

La descripció està al mapa també, tant en el mapa A PEU com en el MTBO.