INFORMACIÓ TÈCNICA

Terreny i mapa

La cursa es desenvoluparà al voltant de la serra del Picancel, una zona del Berguedà bastant desconeguda i que ben segur sorprendà a molta gent. Es tracta d’una serra de roca conglomerada plena de valls molt tancades i profundes i que té el seu punt culminant en el pic de Salga Aguda de 1172 metres.La vegetació és majoritàriament bosc de pi, tot i que també podrem trobar fagedes en el vessant nord i alzines en el vessant sud. En general hi ha una gran densitat de sotabosc que dificulta molt la penetrabilitat.

En algunes parts del mapa els únics camins que hi ha són corriols, alguns d’ells una mica difícils de veure. En canvi, en altres zones, i a causa de l’explotació forestal hi ha una important xarxa de pistes i camins molt més evidents.

La zona està plena de torrents normalment secs o amb poca aigua, però que en aquesta època i depenent de les possibles pluges que hi puguin haver, poden baixar amb més aigua.

El mapa de Serra de Picancel i Campdeparets el va cartografiar el Ramon Aubets “Mas” l’any 2015 a escala 1:20.000 i amb una equidistància de 10 m sobre una base LIDAR.

Ha estat actualitzat durant aquest 2023 i passat a la normativa ISOM 2017 (tot i que alguns símbols s’han augmentat un 25% per tal de millorar-ne la llegibilitat).

La característica principal d’aquest mapa és la simplificació i la generalització. S’ha treballat amb cura la xarxa de camins, però no s’ha representat la penetrabilitat del bosc, que és variable, però en general dolenta. Les millors opcions per desplaçar-se fora dels camins solen ser els turons, carenes, esperons i les parts altes en general. Les clarianes solen ser perfectament passables.

Hi ha moltíssims tallats en aquesta zona i només s’han dibuixat els més grans, més visibles o que poden tenir alguna incidència o interès en el desenvolupament d’aquesta prova. Tots s’han dibuixat com a impassables i ho són realment!

Hi ha també una important presència de lloses de roca conglomerada que poden ser passables tot i que la majoria presenten un fort desnivell que s’ha de tenir en compte. Si són molles són molt perilloses i si són glaçades s’han d’evitar totalment.

Mapa antic

Notes del traçador

Descripció de controls