QUÈ ÉS UN ROGAINE?

El rogaine és un esport de navegació que es realitza camp a través. Els participants han de desplaçar-se a peu amb l’objectiu d’aconseguir, en un temps determinat, la màxima puntuació possible. Els punts s’obtenen passant per uns controls ubicats en el terreny de competició i marcats en un mapa que serveix de referència per a trobar-los.

Es practica en equips de 2, 3, 4 o 5 persones, aquestes han d’anar juntes durant tot el temps que es disputa la prova. Els equips poden ser masculins, femenins o mixtes, i poden participar en diferents categories segons l’edat dels components de l’equip.

Cada membre de l’equip disposa d’un mapa, generalment elaborat específicament per a la prova, on hi ha representat el terreny de competició. L’extensió d’aquest terreny depèn de les hores de durada de la prova, des de 6 fins a 24 hores. Tal com s’ha apuntat anteriorment, en aquest mapa s’hi reparteixen una sèrie de controls valorats de 3 a 9 punts (el valor queda determinat pel primer dígit del codi del control) en funció de la dificultat física i/o tècnica per accedir-hi.

El mapa s’entrega als equips de 15min a 2h abans de la sortida, depenent de la durada de la cursa. En aquest temps han de definir l’estratègia i l’elecció d’itinerari per tal de recollir el màxim número de punts en el temps establert.

El mapa ofereix múltiples eleccions d’itinerari, l’elecció estratègica final s’haurà de prendre tenint en compte les capacitats físiques i tècniques de l’equip. Per tant, estem parlant d’un esport on els participants poden adaptar la dificultat de la ruta a la seva edat, condicions físiques o habilitats tècniques.

Cronometratge de la cursa

El cronometratge de la prova es farà mitjançant el sistema Sportident. Cada component de l’equip haurà de portar una pinça SI fixada al canell amb un precinte facilitat per l’organització i aprovat per la FCOC. En cas de ruptura del precinte o pèrdua de la pinça SI l’equip quedarà desqualificat.

  • La pinça SI no podrà ser retirada del precinte posat al canell fins després d’haver realitzat la descàrrega a la taula d’arribada, on un membre de l’organització tallarà el precinte.
  • Per obtenir la puntuació del control, que vindrà determinada pel valor del primer dígit del codi del control, tots els membres de l’equip han validar el seu pas a les bases de control trobades. La persona competidora és l’únic responsable de validar correctament el seu pas per un control, mitjançant la comprovació del funcionament del dispositiu sonor i visual de la base.
  • En arribar a meta, cal esperar a l’últim component de l’equip per marcar en el control de meta.
  • Cal assegurar-se que la pinça SI que es farà servir tindrà prou capacitat per a registrar tots els controls que l’equip pugui trobar el dia de la competició (capacitats SportIdent).
  • Si no es disposa de pinça SI hi ha la possibilitat de llogar-la en fer la inscripció.
  • En cas d’abandonament serà obligatori passar per la taula d’arribada i informar a l’organització, per així poder portar un control de tots els participants de la cursa.

Penalitzacions per temps

Els temps límite de les curses són 12, 6 i 3 hores. Passat aquest temps, als equips que arribin a meta se’ls aplicarà la següent penalització en funció del temps transcorregut:

  • Fins 00:04:59 – 5 punts
  • De 00:05:00 a 00:09:59 – 10 punts
  • De 00:10:00 a 00:14:59 – 20 punts
  • De 00:15:00 a 00:19:59 – 30 punts
  • De 00:20:00 a 00:24:59 – 40 punts
  • De 00:25:00 a 00:29:59 – 50 punts
  • Més de 00:30:00 – desqualificació

Reglaments