La Catalunya Central, durant quatre dies, un camp d’entrenament per als millors orientadors del món
En el marc del Mediterranean Open Championship (MOC), la Catalunya Central es va convertir en un camp d’entrenament d’alt nivell per uns 130 esportistes d’elit en orientació. Eren corredors que van venir amb les seves seleccions, la majoria de països del nord d’Europa. Aquests, aprofitant unes millors condicions meteorològiques que els oferia Catalunya en aquesta època, van entrenar i preparar-se de cara al mundial (World Orienteering Champinship) que tindrà lloc del 4 a l’11 d’agost a Letònia.
El MOC Camp, organitzat per l’empresa internacional Park World Tour Italy i el Club Orientació Berguedà, va arrencar el dilluns, 19 de febrer, amb uns entrenaments lliures i es va allargar fins el dijous, 22 de febrer a Berga.
Aquests entrenaments i curses van ser en format esprint (d’uns 15 minuts de durada), alguns cronometrats amb sportident que es van desenvolupar a diferents zones de les comarques del Berguedà, el Bages i el Solsonès. Els traçats van ser elaborats sota la direcció tècnica d’Emil Wingstedt, diverses vegades campió del món, i la col·laboració de la gran tasca del director del MOC Camp, Pau Llorens.
Quatre dies intensos d’entrenaments
Els corredors van començar el dilluns, 19 de febrer, amb entrenaments lliures a Gironella, un microsprint a la plaça de l’estació, a Sant Marc de Cal Bassacs i un altre a Puig-reig.
El dimarts, 20 de febrer, al matí es va disputar la primera cursa classificatòria a Cardona. Una cursa que transcorria pels carrers del casc antic, fins al mateix castell, amb passos barrats que feien els traçats molt més interessants.
I, a la tarda, acompanyats pel vent, el MOC camp es va traslladar als carrers Solsona, on els corredors i corredores millor classificats al matí van obrir-ne la cursa. Els guanyadors en la categoria masculina fou Daniel Hubmann (SUI), tot i que Jonas Leandersson (SUE), que no estava classificat, va fer millor temps. I, en la categoria femenina, Galina Vinogradova (RUS) fou la corredora que es va imposar en la primera posició.
El dimecres, 21 de febrer, els entrenaments van tornar a ser lliures. Les seleccions van poder córrer, a banda dels que ja estaven muntats el dilluns, en uns dels millors mapes de bosc del Berguedà com són Malanyeu i Taravil, on la neu encara hi era present.
I, finalment, el dijous 22 de febrer, es va dur a terme la cursa a la ciutat de Berga, on es van provar uns nous formats esprint per als futurs WOC, controlats per la IOF (Internacional Orienteering Federation). El matí, en grups de 6 orientadors, sortien de l’avinguda del Canal, i el traçat del mapa es desenvolupava per la zona de Santa Eulàlia. Els corredors arrencaven a la vegada, fent més emocionant la competició, amb una arribada d’infart amb molt pendent. Aquestes proves van servir per classificar els corredors de cara a les semifinals de la tarda, que sortien del passeig de la Pau i s’endinsaven pels carrers del barri dels Pedregals fins a acabar a la plaça de Sant Pere. En aquest cas, el format de sortida també era en grups de 6 corredors, però a diferència del matí, hi havia tres opcions de traçat. Se’ls mostrava una petita part del mapa, on veien l’arrencada fins a la fita 3, i disposaven de 30 segons per triar l’opció que creien millor, sense que cap dels altres companys sabessin quin mapa havien triat.
Per a la final, es van classificar 6 corredors femenins i 6 de masculins. Tots tenien el mateix traçat i, en cada categoria, sortien els 6 classificats alhora. Els guanyadors, en la categoria femenina van ser Julia Gross (SUI) en primera posició, seguida de Sigrid Alexandersen (NOR) i Elena Roos (SUI). I, en la masculina, en primer lloc, Tim Robertson (NZL), segon Jonas Leandersson (SUE) i tercer Frederic Tranchand (FRA).
Una final trepidant, amb sortida i arribada a la Plaça de Sant Pere, on hi havia molt ambient amb tots els corredors concentrats i el públic animant. En aquest punt hi havia una fita vista en la qual els participants passaven just abans d’encarar la recta final. En aquí es va poder veure com l’estratègia de cada corredor a l’hora de fer l’elecció de ruta, va ser determinant en la classificació final.
Entre els esportistes que van participar al MOC Camp hi havia alguns dels millors orientadors del món i medallistes del WOC (World Orienteering Championship): Daniel Hubmann, Natalia Gemperle, Fredric Tranchand, Elena Roos, Yannick Michiels, Sabine Hauswirth, Jonas Leandersson, Galina Vinigradova, Tim Robertson), Anastasya Rudnaya, entre altres.
Agraïment a tots els que han fet possible el MOC camp
El MOC camp va ser una gran oportunitat per veure córrer els millors orientadors del món, tant masculins com femenins. Però també per provar i aprendre amb els mateixos recorreguts. Una experiència que no hagués estat possible sense la col·laboració de tots els que formem part del Club Orientació Berguedà, ja sigui des de la distància donant suport i consell com ajudant en totes aquelles tasques necessàries. I, no podem oblidar que també va ser possible gràcies a l’ajuda impagable de molts voluntaris. A tots ells, moltes gràcies. Esperem seguir aquest camí per anar creixent.
Vídeos del MOC Camp
Classificatòries MOC Sprint Camp Cardona
Finals MOC Sprint Camp Solsona
Finals MOC Sprint Berga